Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2012-11-21

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjunga dovanoja knygas Poškonių pagrindinei mokyklai. Fotoreportažas Alfredo ir Pijaus Girdziušų. 2012.11.21.

Praeitis.............................
1991 metų sausis...






















   

Kariuomenės kūrėjų savanorių parama mokykloms tęsiasi
Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos (toliau – LKKSS) Vilniaus apskrities skyrius lapkričio 21 d. pravedė pilietiškumo pamoką Šalčininkų r. Poškonių pagrindinėje mokykloje. Jos metu atsargos majoras Albertas Daugirdas skaitė pranešimą apie 1991 m. Aukščiausios Tarybos gynimą, o Vilniaus skyriaus savanorių kūrėjų delegacija, vadovaujama skyriaus pirmininko atsargos leitenanto, dr. Vytauto Račkausko, nuo skyriaus padovanojo knygas. Iš dovanojamų 288 knygų rinkinių beveik trečdalis – naujausios knygos, išleistos 2008–2012 m. Joms įsigyti daugiau kaip 2600 Lt paaukojo ne tik LKKSS nariai, bet ir lietuvybę remiantys piliečiai – Vilniaus universiteto profesūra ir buvę auklėtiniai, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, ,,Geležinio Vilko“ brigados karininkai, Lietuvos šaulių sąjungos, Lietuvos kariuomenės savanorių draugijos, Lietuvių sąjungos „Tauta ir Tėvynė“, politinės partijos „Tautininkų Sąjunga“, motociklininkų klubo ,,Vorai MC“ nariai, Krašto apsaugos ministerijos, UAB „Grota“, UAB „Kamava“, UAB „Ulmas“, UAB „Plainera“ darbuotojai ir atsargos kariai.   
Minėtai dovanai beveik du trečdalius knygų sunešė ir suvežė Lietuvos kariuomenės ir Sausumos pajėgų vadai, Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas, LK Logistikos valdybos darbuotojai, leidykla „Homo liber“, savanoriai kūrėjai. Knygos skirtos visoms mokinių amžiaus grupėms bei apima įvairius žanrus – nuo pasakų, nuotykinės, mokomosios literatūros iki istorinės ir patriotinės.

Lietuvos kariuomenės kūrėjai savanoriai šių metų rugsėjį jau parėmė Šalčininkų r. Baltosios Vokės ,,Šilo“ vidurinę mokyklą, o dar vienas knygų rinkinys prieš šv. Kalėdas bus padovanotas Dieveniškių ,,Ryto“ vidurinei mokyklai. Iš viso per tris akcijos ,,Padovanok knygą lietuviškai mokyklai“ etapus mokykloms Baltojoje Vokėje, Poškonyse ir Dieveniškėse  jau buvo ir dar bus perduota po 800 knygų rinkinių, kurių bendra vertė yra daugiau nei 12 tūkst. Lt.
Poškonių pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Žybortienė kartu su bendradarbiais maloniai sutiko akcijos dalyvius ir, pasibaigus pamokoms, pakvietė į mokyklos salę, prigužėjusią mokinių. Smalsios pačių jauniausių vaikučių akutės  stebėjo kaip atsargos majoras Albertas Daugirdas pasakojo apie 1991 sausio dienų įvykius ir demonstravo tų dienų savanorių „baisiausią“ ginklą – strypus, pagamintus iš armatūros arba iš laiptų metalinių turėklų.
Mokyklos koridoriuje ant stalų buvo išdėliotos dovanotos knygos. Didžioji dalis dėžėse dar slėpėsi. Štai čia, prie tos improvizuotos knygų ekspozicijos, ir vyko pati linksmiausia ir nuoširdžiausia susitikimo dalis: vaikučiai, ir net mokytojai, su smalsumu vartė, skaitinėjo knygas, o  atsargos leitenantas daktaras Vytautas Račkauskas vis traukė ir traukė naujausias vaikiškas, ir ne tik!, knygas, kurios iš rankų į rankas keliavo ratais...
Mokyklos bibliotekai buvo padovanota 141 knyga.
Atminimui mokiniai nusifotografavo su svečiais, o visi susitikimo fotokadrai buvo padovanoti mokyklai, istorijai, atminčiai... Gal po metų, kitų, o gal po daugelio metų, šiandieniniai mokyklos mokinukai žvelgs į savo praeitį, užfiksuotą nuotraukoje, ir prisimins dar labiau nutolusius įvykius, girdėtus susitikimo su Lietuvos kariuomenės kūrėjais savanoriais  metu...