Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2009-09-04

Alfredas Girdziušas, Vikipedija

Alfredas Girdziušas - Vikipedija
Alfredas Girdziušas (g. 1948 m. birželio 5 d. Paliesiuje, Mielagėnų sen.) – žurnalistas, fotomenininkas. Lietuvoje ir užsienio šalyse daugiau žinomas kaip ...
lt.wikip

Alfredas Girdziušas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Peršokti į: navigaciją, paiešką
Alfredas Girdziušas
Gimė:1948 m. birželio 5 d. (61 metai)
Paliesiuje, Mielagėnų sen.
Veikla:žurnalistas, fotomenininkas. Lietuvoje ir užsienio šalyse daugiau žinomas kaip aktų žanro atstovas.
v  a  r
Alfredas Girdziušas (g. 1948 m. birželio 5 d. Paliesiuje, Mielagėnų sen.) – žurnalistas, fotomenininkas. Lietuvoje ir užsienio šalyse daugiau žinomas kaip aktų žanro atstovas.

[taisyti] Biografija

Tėvas partizanas Liudvikas Girdziušas žuvo 1949 m. pavasarį, jį nušovė NKVD aktyvistai. Mama Jadvyga Černiauskaitė Girdziušienė-Katkauskienė. Šeimoje augo septyni vaikai.
Baigė Mėčionių pradinę mokyklą. Mokytoja Monika Kuodienė. 1960 m. su savo dvyniu broliu Osvaldu Girdziušu išvyko mokytis į Molėtų mokyklą-internatą. 1964 m. baigė aštuonias klases ir atvyko mokytis į Vilnių – įsigijo buitinių prietaisų remontininko specialybę. Dirbdamas mokėsi vakarinėje mokykloje Kėdainiuose. 1968 metais grįžo į Vilnių, baigė vakarinę (dabartinė „Varpo“ suaugusiųjų vidurinė) vidurinę mokyklą. Studijuojant Vilniaus Universiteto Gamtos fakultete geologijos-hidrogeologijos specialybę 1974 metais teko dirbti Rusijoje Vakarų Sibiro Kemerovo srityje. 1987 metais su pagyrimu baigė Vilniaus technologijos technikumą ir įsigijo fototechniko specialybę. Studijavo Vilniaus universitete žurnalistiką.
Nuo 1980 metų pradėjo dirbti žurnalistinį darbą kaip fotokorespondentas. Dirbo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos leidžiamame leidinyje „Mūsų žodis“, laikraščiuose „Tiesa“ (vėliau - „Diena“), „Lietuvos aidas“, „Respublika“, Trakų rajono leidžiamame laikraštyje „Trakiečių rūpesčiai“, „Galvė“.
1988 metais pirmasis iš Lietuvos organizavo ekspediciją į Pamyro kalnus, (Petro I-ojo kalnagūbris, Komarob tarpeklis) sniego žmogaus paieškai.

[taisyti] Kūrybinė veikla

Šiuo metu yra žurnalo „Mano miestas/My City“ redakcinės kolegijos narys, žurnalistas fotomenininkas. Nuo 1988 metų yra Lietuvos fotomeninkų sąjungos narys. Pasireiškė daugiausia portretinio žanro srityje.
Pirmąsias viešas fotoparodas pradėjo eksponuoti nuo 1982 metų, tai buvo gerai žinomi Lietuvoje bei užsienio šalyse autoriniai fotolakštai „Apšvietimo etiudai, aktai“.
Nuo 1988 metų kaip fotokorespondentas ir žurnalistas pradėjo aktyviai dalyvauti Lietuvos atgimimo akcijose.
Alfredo Girdziušo fotoparodos apie 1991 metų sausio mėnesio įvykius "1991 metų sausio mėnesio įvykiai Lietuvoje" turėjo didelį pasisekimą ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje (Lenkijoje autoriaus fotoparodas kuravo Lenkijos Seimo senatorius Andžej Kralčinskis (Andrzej Kralczynski)).
A.Girdziušas iš savo asmeninio fotoarchyvo leido Lietuvos Seimo archyvams pasidaryti virš 8,5 tūkstančio kadrų elektroninių (skaitmeninių) kopijų iš užfiksuotų 1988-1994 metų politinių įvykių, vykusių Lietuvoje. Apie 10 tūkstančių kadrų dar kopijuojama (pradėta 2009 m. gegužės mėn.)
Nuo 2003 metų A.Girdziušas veda meno (fotografijos) raiškos pamokas Vilniaus licėjuje 11-12 klasių mokiniams. Kasmet suorganizuoja apie 8 savo mokinių fotografijos ir apie 5 personalinių darbų parodas. Lietuvą bei užsienio šalis apkeliavo autorinės A.Girdziušo fotografijų parodos - fotonovelės"Ūla" (Lietuva, Lenkija, Rusija) bei "Atmintis" (Lietuva, Lenkija), fotoparodos "Apšvietimo etiudai, aktai" (Lietuva, Estija, Rusija, JAV, Prancūzija, Japonija), "1991 metų sausio mėnesio įvykiai Lietuvoje" (Lietuva, Lenkija).

[taisyti] Apdovanojimai

  • Už 1991 metų sausio-rugpjūčio įvykių fotoreportažus Lietuvos Respublikos Prezidento 1993 metų sausio 11 dienos dekretu apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu.
  • 2005 m. lapkričio 11 d. suteiktas Meno kūrėjo statusas.
  • 2006 m. kovo 14 d. Lietuvos Respublikos Seimas įteikė Padėką už dalyvavimą fotografijos parodoje "Skaitanti Lietuva".
  • 2006 m. liepos 23 d. ir 2007 m. gruodžio 15 d. Lietuvos NIAT-NAM Federacija už bendradarbiavimą ir pagalbą Federacijai įteikė Padėkos raštus.
  • 2006 m.lapkričio 6 d. už mokinių (Vilniaus licėjaus) fotoparodų organizavimą Sank Peterburge Tarprajoninė centralizuotų bibliotekų sistema Sankt Peterburge (Liteiny pr.17-19) įteikia Padėkos raštą.
  • 2008 m. liepos 26 d. Lietuvos kariuomenės savanorių draugija (LKSD) už fotoreportažus, įamžinusius savanorių 2008 m. liepos 5-14 dienomis ekspedicijos po Lietuvą ir Lenkiją atliktus renginius įteikė Padėką ir 2009 m. birželio 15 d. įteikė LKSD Garbės nario pažymėjimą.
  • 2008 m. rugsėjo 27 d. Vilniaus apskrities Kultūros centro XII Rytų Lietuvos literatų organizacinis komitetas už eseistinius atsiminimus apdovanojo II laipsnio Diplomu publicistikos nominacijoje.
  • 2009 m. birželio 29 d. įteikta Krašto apsaugos savanorių pajėgų Padėka už aktyvią veiklą ugdant pilietiškumą ir patriotizmą, Lietuvos kariuomenės tradicijų puoselėjimą.
edia.org/wiki/Alfredas_Girdziušas -
Google kopija - Panašūs

Komentarų nėra: