Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2012-02-02

Sigita Nemeikaitė; Paminėta Laisvės gynėjų diena


www.traku-zeme.lt/index.php?...id... - „Google“ kopija
24 sausio 2012 – Daug Alfredo įamžintų nuotraukų yra saugoma Seimo archyve. A. Girdziušas pasidalijo atsiminimais, kaip teko fiksuoti ano meto įvykius, kokia ...


Paminėta Laisvės gynėjų diena

2012-01-24 

 
Į susirinkusius į minėjimą kreipėsi Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras R. Rudzys
Laisvės gynėjų dieną – Sausio 13-ąją – Trakuose prisimintas žuvusiųjų už laisvę atminimas, pasidžiaugta pergale už nepriklausomybę. Daugelis ano metų įvykių atrodo jau gerokai nutolę, nes praėjus 21 metams, išaugo nauja karta, kuri kovas dėl laisvės žino iš istorijos, girdi iš tėvų ar senelių lūpų.
Šią atmintiną dieną Trakų kultūros rūmuose atidaryta žinomo fotomenininko ir žurnalisto, apdovanoto Sausio 13-osios medaliu, Alfredo Girdziušo fotodarbų paroda, atspindinti dramatišką sausio įvykių mozaiką. Dauguma šių fotografijų jau įėjo į istoriją: jas galima pamatyti daugelyje leidinių, knygų. Daug Alfredo įamžintų nuotraukų yra saugoma Seimo archyve.
A. Girdziušas pasidalijo atsiminimais, kaip teko fiksuoti ano meto įvykius, kokia didelė vienybė jungė visos Lietuvos žmones, kokia brangia kaina iškovojome laisvę. Būdamas kuklus, fotomenininkas nepasakė dar vieno svarbaus fakto. Į ekranus išeinančiame naujame Lietuvos dokumentininkų VšĮ „E2K“ sukurtame filme „Nežinomi didvyriai”, Alfredas yra vienas iš jo herojų, pasakojantis 1991-ųjų sausio kroniką ir vaizdu, ir žodžiu.
Parodos autorius Trakų viešajai bibliotekai padovanojo ką tik Seimo išleistą knygą „Mes ten buvome...“ Joje publikuojamos ir Alfredo sausio įvykius fiksuojančios fotonuotraukos.
Laisvės gynėjams ir kovotojams Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios. Jas laikė Trakų dekanato klebonas dekanas Jonas Varaneckas ir monsinjoras Vytautas Pranciškus Rūkas.
Vakarop prie Trakų kultūros rūmų vyko Sausio 13-osios minėjimas „Lai gaudžia laisvės varpas“. Jame dalyvavo Trakų rajono savivaldybės meras Vincas Kapočius, savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Irena Narkevič, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Romualdas Rudzys, Seimo narė Dangutė Mikutienė, Trakų šauliai ir savanoriai, visuomenės atstovai, žuvusiųjų atminimui uždegę žvakutes.
Į susirinkusius šiltais žodžiais kreipėsi rajono savivaldybės meras V. Kapočius, kalbėjo R. Rudzys, D. Mikutienė. Nedidelį, bet nuoširdų koncertą surengė Sausio 13-osios medaliu apdovanoto žinomo bardo Gintauto Valainio mokiniai. Tarp susirinkusiųjų buvo dar du Sausio 13-osios medaliu apdovanoti trakiečiai – Sigita Nemeikaitė ir Viktoras Kieras.
Minėjimo dalyviai buvo vaišinami šaulių išvirta kareiviška koše ir arbata.
 
Sigita NEMEIKAITĖ,
Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė
Autorės nuotr.
Trakų kultūros rūmuose buvo atidaryta žinomo fotomenininko, žurnalisto A. Girdziušo fotoparoda

Komentarų nėra: