Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2013-01-23

Seimo rūmuose atidarytos Laisvės gynėjų dienai skirtos parodos Alfa.lt http://www.alfa.lt/straipsnis/15074941/Seimo.rumuose.atidarytos.Laisves.gyneju.dienai.skirtos.parodos=2013-01-13_11-37/#ixzz2IoXNno00

Seimo rūmuose atidarytos Laisvės gynėjų dienai skirtos parodos


http://i2.alfi.lt/16321/3/1.jpg

Pristatydamas archyvinių fotografijų parodą „Laisvės gynimas Lietuvoje 1991 metų sausyje“, atskleidžiančią tų lemtingų Lietuvos valstybei ir jos piliečiams metų Sausio mėn. įvykių Vilniuje ir kituose miestuose kaleidoskopą, Seimo pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis pažymėjo, kad dėl tuometinių fotografų drąsos šiandien galime prisiminti Laisvės gynimą ne tik Vilniuje, bet ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje.

Parodoje „Laisvės gynimas Lietuvoje 1991 metų sausyje“ pristatomos Viktoro Kapočiaus, Pauliaus Lileikio, Algimanto Žižiūno, Eugenijaus Masevičiaus nuotraukos iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo fondų; Sauliaus Jokužio, Albino Stubros nuotraukos iš Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus; Vaidoto Kisielio, Jono Tamulio nuotraukos iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus; Juliaus Vaupšo nuotraukos iš Panevėžio kraštotyros muziejaus; Romo Eidukevičiaus, Alfredo Girdziušo, Pauliaus Lileikio, Andriaus Petrulevičiaus, Romualdo Požerskio, Kęstučio Svėrio nuotraukos iš asmeninių ir Lietuvos Respublikos Seimo archyvo fondų.
Seimo narys, istorikas dr. Arvydas Anušauskas, pristatydamas 2012 metų Laisvės premijos laureatui Antanui Terleckui skirtą parodą „Laisvės šauklys“, priminė svarbiausius A.Terlecko pogrindinės, politinės veiklos kovoje už Lietuvos nepriklausomybę etapus ir padėkojo už nuveiktus darbus.
Parodoje „Laisvės šauklys“ eksponuojamos fotografijos, originalūs dokumentiniai šaltiniai ir jų kopijos, nelegalūs Lietuvos laisvės lygos spaudiniai, pristato Antano Terlecko gyvenimo kelią, jo pogrindinę, politinę veiklą kovojant už Lietuvos nepriklausomybę. Visuomenei dar menkai žinomus istorinius liudijimus Seimo kanceliarija gavo iš Lietuvos ypatingojo archyvo, Genocido aukų muziejaus, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Lietuvos Respublikos Seimo archyvo, disidento Antano Terlecko asmeninio archyvo.
Parodas parengė Seimo kanceliarijos Komunikacijos departamento Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyrius.

Komentarų nėra: