Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2008-02-07

Rimantas Šimkūnas;Subatėlės ilgai laukus Šviesos etiudai ir aktai;"Naujoji vaga" 1989 m. balandžio 15 d. Nr.45(5051)

„Naujoji vaga“; 1989 m. balandžio 15 d., Nr.45 (5051)
Subatėlės ilgai laukus
Rimantas ŠIMKŪNAS


Šviesos etiudai ir aktai
Šiandien Ignalinos centrinėje bibliotekoje (14 val.) pirmą kartą rajone atidaroma aktų meninės fotografijos paroda. Jos autorius – Respublikos meninės fotografijos sąjungos narys Alfredas Girdziušas.
Parodos atidarymo proga įvyks susitikimas su kūrinių autoriumi.


Mūsų rajone ir už jo ribų gerai žinomos meninės fotografijos mėgėjų A.Jakšto, R.Nasevičiūtės, V.Čiupačenkos, A.Karasiovo, N.Čiplienės, D.Rukšėno pavardės. Tai žmonės, kurie įvairiomis meninės išraiškos formomis fiksuoja mūsų gyvenimo akimirkas, įrašė reikšmingus puslapius rajono metraštyje. Iš visų paminėtųjų bene didžiausio pripažinimo pastaruoju metu susilaukė A.Jakštas, kurio nuotraukos eksponuojamos ne tik respublikos ir šalies, bet ir užsienio šalių parodose.
Visai neseniai mūsų krašto fotografijos mėgėjų šeimą papildė dar vienas meistras. Tai Alfredas Girdziušas.
Ilgą laiką Alfredas dirbo aklųjų draugijoje, vadovavo „Mūsų žodžio“ žurnalo iliustracijos skyriui. Tai labai darbštus ir kūrybingas žmogus. Jis fotografo specialybę įsigijo Vilniaus technologijos technikume, kurį baigė vien penketais.
A.Girdziušas fotografuoja daug metų. Iš pradžių labiau mėgo gamtovaizdžius, fotosiužetus, nemažai eksperimentavo. Išaugus meistriškumui, susižavėjo moters kūno gražiu.
Tai labai subtilus ir atsakingas dalykas, tuo labiau, kad apie aktų žanrą yra įvairių ir prieštaringų nuomonių. Ne vienas teigia, kad mūsų visuomenėje nebūdinga fiksuoti apnuogintą moters kūną, tai nepriimtina lietuvių santūriam būdui, netgi nedorovinga. Čia yra šiek tiek tiesos, vienok viskas priklauso nuo meistro, kuris imasi atskleisti moters kūno grožį, pats yra aukštos kultūros ir išsilavinęs žmogus. Respublikoje gerai žinomi šio žanro meistrai. Tai R.Dichavičius, R.Požerskis, V.Butyrinas, kurių kiekviena nuotrauka prilygsta geriausiems tapybos kūriniams. Jie niekuomet nevengia apnuoginto moters modelio, stengiasi jį išryškinti įvairaus žanro fotografijose.
Šiuo nelengvu keliu stengiasi eiti ir Alfredas. Jo kūriniai jau buvo eksponuojami įvairiose Respublikos parodose, susilaukė teigiamų įvertinimų ir pritarimų.
Artėjant rajono žemiečių šventei Alfredas Girdziušas mielai sutiko savo kūrybą pateikti ir ignaliniečių teismui

Komentarų nėra: