Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2011-07-03

Marijolia Sedlikovska, Ugnė Karpovičienė, Minint Sausio 13-ąją, Glavė

1991 sausio dienomis Vilniuje fotoreportažus rengė mūsų kraštietis Alfredas Girdziušas. To meto nuotraukos – neįkainojama dokumentinė medžiaga, ...
www.galve.lt/index.php/.../346-minint-sausio-13-j -

Praėjusią savaitę visa Lietuva minėjo Sausio 13-osios 20-metį.
1991 metų sausio dienomis Lietuvos žmonės, vienijami kilnių tikslų, bendrų idėjų ir neapsakomai didingo laisvės troškimo, apgynė Lietuvos nepriklausomybę. Sausio 13-oji tapo visų mūsų laisvės ir vienybės simboliu. Tomis dienomis Vilniaus gatvės tapo visos Lietuvos namais, širdimi, visi su nerimu stebėjo, laukė žinių, budėjo, meldėsi. Įvykiai sutelkė žmones, visi pasijuto kaip niekada vieningi. Tas bendrumo, tautinės vienybės jausmas – viena iš svarbiausių Sausio 13-osios pamokų. Per dvidešimt metų, tų dienų įvykiai jau tapo vadovėlių temomis, užaugo nauja, laisvai mąstanti, kurianti karta.
1991 sausio dienomis Vilniuje fotoreportažus rengė mūsų kraštietis AlfredasGirdziušas. To meto nuotraukos – neįkainojama dokumentinė medžiaga, praturtinanti mūsų šalies Laisvės metraštį. Susirinkusieji į Laisvės gynėjų dienos minėjimą Trakų viešojoje bibliotekoje turėjo galimybę pamatyti virtualią Alfredo Girdziušo ,,1991 metų sausio mėnesio įvykiai Lietuvoje“ parodą. Nuotraukos tarsi perkėlė visus į praeitį: tankai, kareiviai, šturmuojantys Spaudos rūmus, barikados prie Aukščiausios Tarybos, degantys laužai, ant virbų susmaigstyti sovietiniai dokumentai, daugybė drąsių, ryžtingų laisvės gynėjų veidų. Už tokius istorinius kadrus fotomenininkas Prezidento dekretu apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu. Iš viso A. Girdziušas iš savo asmeninio fotoarchyvo Seimo archyvams leido pasidaryti apie 10 000 kopijų iš fiksuotų 1988-1994 metų politinių įvykių, vykusių Lietuvoje.
Savo prisiminimais tą vakarą dalijosi Alfredas Girdziušas, LR Seimo narė Dangutė Mikutienė, signataras Romualdas Rudzys, žurnalistė Sigita Nemeikaitė, savanoriai.
Vakaro dalyviams buvo parodyta Sąjūdžio vaizdo metraštininko Leono Vytauto Glinskio dokumentinio filmo ,,Laužai prie parlamento“ dalies ,,Laisvės sargyboje“ ištrauka. Filmas visuomenei buvo pristatytas 2010 metų gruodžio 28 dieną Seime. Turimą medžiagą Leonas Vytautas sudėjo į 7 dalių filmą, pradedant 1991 metų sausio 7-ąja ir baigiant sausio 13-ąja. Po renginio, svečiai ir dalyviai  dar ilgokai nesiskirstė - dalijosi brangiais prisiminimais.

Minėjo ir mažiausieji
Laisvės gynėjų dieną paminėjo ir Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius. Pagarba žuvusiesiems už laisvę. Būtent šis jausmas lydėjo būrį moksleivių ir darželinukų.  Tylos minute buvo pagerbtos 1991 m sausio kruvinų įvykių aukos, žuvusiems uždegta žvakutė. Vyresnieji moksleiviai perskaitė savo mintis, kurias užrašė ant vėliavėlių, o mažieji susmaigstė jas į Lietuvos žemėlapio maketą, kuris buvo nuspalvintas tautinės vėliavos spalvomis.

Moksleivių mintys:
„Užsidarė durys į rytus, bet atsidarė į vakarus“, -  Almantas.
„Sausio 13-oji – tai diena, kai tautos susivienijimui nereikėjo krepšinio“, -  Vilius.
„Sausio 13 dieną mūsų tėvai kovojo už Lietuvos laisvę. Jie susivienijo ir laimėjo sunkų karą! Tame kare žuvo 14 žmonių. Mūsų niekas nenugalėjo!!!”, - Simona.
„Visus vienijo mintis, kad viskas bus gerai!”, -  Justina.
„Sausio 13-oji man: tai laisvė, tai teisė kalbėti lietuviškai, tai galimybė atsiskaityti litais, tai garbė gyventi laisvoje Lietuvoje!!!“, - Agnė.
Renginį užbaigė dokumentinis filmas apie Sausio 13-ąją.

Marijolia Sedlikovska, Ugnė Karpovičienė, Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkės

Komentarų nėra: