Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2007-12-09

Daiva Budrikaitė "Kai žodžių nebereikia"; "Zarasų kraštas" Nr.82(8557) 8psl. Apie "Apšvietimo etiudai, aktai" fotoparodą

„Zarasų kraštas“
2005 m. spalio 21 d.Penktadienis; Nr.82(8557)
8 psl.
Parodos


Daiva Budrikaitė

Kai žodžių nebereikia


Fotografija – veidrodis, negalintis, nesugebantis, nenorintis meluoti. Į visiems gerai žinomą tiesą žvelgiama kitu rakursu. Jau ne pirmi metai Aušros ir Alfredo Girdziušų fotoparoda „Apšvietimo etiudai, aktai“ keliauja po Lietuvą. Į Zarasus atvežtą parodą, eksponuojamą Zarasų kultūros rūmų parodų salėje, A.Girdziušas skyrė savo sesei Almai gražaus jubiliejaus proga.
Fotoparodos autorių teigimu, jie sąmoningai neperžengia tos ribos, už kurios prasideda... erotika. Girdziušai daugumoje savo lakštų net nesistengia parodyti modelio veido. „Atviras tekstas – banalokas darbas, - sako A.Girdziušas.- Moteris gyvosios gamtos piramidėje privalo būti už vyrą aukščiau bent per plauko storumą!“.
A.Girdziušas fotografuoti pradėjo būdamas 19-os ir, kaip pats teigia, tik vieną kartą buvo peržengta riba tarp meno ir pornografijos. Negatyvus fotografas tuomet sunaikino. Pasak A.Girdziušo, nuo 1967 metų yra išsaugoti visi fotolakštų negatyvai, sukaupti ištisi fotoarchyvai. „Neretai buvę mano modeliai sugrįžta, - sako Alfredas.- Pasipasakoja, kuri ištekėjo, išsiskyrė, žinau beveik visų savo modelių likimus“. Alfredo žmona Aušra lituanistė, primoji vyro darbų kritikė ir cenzorė.
Fotografijos menu užsiimantis menininkas sako, kad ne kartą buvo tikrinamas, ar neužsiima nelegalia veikla, nefotografuoja nepilnamečių. „Jei įtariu, kad mergina nepilnametę – prašau jos pateikti asmens dokumentą. Santykiai tarp modelių ir autoriaus – konfidencialūs, su visomis pasirašomos darbo sutartys“.
Anot A.Girdziušo, eksponuojami darbai – nepigūs. Praėjusiais metais 12 lapų kalendoriaus išleidimas autoriui kainavęs 13 tūkstančių litų. Beje, A.Girdziušas sako, kad po parodų neretai sulaukia skambučių su prašymais duoti modelių... telefono numerį, adresą. „Kiekvienas menininkas yra fotografavęs, o dailininkas tapęs aktus. Gerai, kad žmonės jau išmoko skirti erotiką ir meną“, - komentavo parodą Dusetų dailės galerijos vadovas Alvydas Stauskas. „Iš tiesų, šią parodą galime vertinti nevienareikšmiškai, kartais žodžiais negalime išsakyti vidinių jausmų, o kartais jų net nereikia...“ – fotoparodoje „Apšvietimo etiudai, aktai“ sakė Vasilijus Trusovas.

Vasilijaus KUKONENKOS nuotraukoje – fotomenininkas A.Girdziušas.

Komentarų nėra: