Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2011-07-03

Giedrė Šareikaitė, Jie gyvi, kol mes juos mename, Galvė

... įvykių dalyvis Alfredas Girdziušas. Jie pasidalijo savo prisiminimais bei išgyvenimais. A.Girdziušas padovanojo keletą knygų mokyklos bibliotekai. ...
www.galve.lt/.../345-jie-gyvi-kol-mes-juos-mename - 
1991 metų sausio 13-ąją nedidelė, beginklė, tačiau vidumi stipri Lietuvos tauta įrodė savo vieningumą.
Bėgantis laikas negali išplėšti iš lietuvio širdies atsiminimų apie kraupius Sausio 13-osios įvykius, negali jų panardinti užmaršties upėje. Kasmet mintimis nukeliaujame į tuos laikus ir tuos įvykius. Kasmet visi kartu permąstome praeitį ir laisvės sąvoką. Kasmet uždegame atminties žvakeles… Sausio 13-ąją spingsodama tokiomis atminties žvakelių žiburiais, kaip ir kasmet,  minėjo ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenė.
Atminties dvasia tvyrojo gimnazijos koridoriuose: pertraukas mokiniai leido fotografijų, kuriose įamžinti to meto įvykiai, apsuptyje, besiklausydami mokytojos Rimos Giedrienės vadovaujamo mokinių choro dainų apie Lietuvą ir laisvę. Dainos buvo atliekamos prie dailės mokytojos Astos Naruševičienės, technologijų mokytojo Vido Lukšos ir 3 gimnazinės klasės mokinių paruoštos instaliacijos „Televizijos bokštas“.
Per pirmąsias tris pamokas gimnazijos aktų salėje, papuoštoje 15 metrų piešiniu, vyko renginys, skirtas Laisvės gynėjų dienai. Stebėdami A. Matelio filmo „Skrydis per Lietuvą“ fragmentus, lydimus A.Sabaliausko dainos „Lietuva“, jau pačioje renginio pradžioje kiekvienas galėjo susimąstyti, kokia nuostabi yra mūsų Tėvynė Lietuva. Mokiniai susidomėję žiūrėjo projektoriaus ekrane rodomą medžiagą apie Sausio 13-osios įvykius iš „Įdomiosios istorijos“, klausėsi gimnazijos mokytojų Bronės Petronienės ir Birutės Paltanavičienės pasakojamų prisiminimų apie tos nakties potyrius. Renginyje svečiavosi Lietuvos kariuomenės savanorių draugijos jaunimo būrio vadas Dainius Gudelis ir fotomenininkas, žurnalistas, Sausio 13-osios įvykių dalyvis Alfredas Girdziušas. Jie pasidalijo savo prisiminimais bei išgyvenimais. A.Girdziušas padovanojo keletą knygų mokyklos bibliotekai.
Skambėjusios dainos, poezijos eilės, gražūs ir prasmingi gimnazijos mokytojų ir svečių žodžiai – mėginimas prabilti dėkingumo kupina kalba visiems laisvę gynusiems ir dėl jos žuvusiems. Kiekvienas renginio dalyvis, tądien žvelgdamas į projektoriaus ekrane rodomas žuvusiųjų nuotraukas, mintyse dėkojo 14-ai Lietuvos laisvės gynėjų, paaukojusiems savo gyvybes ir savo pagarbą išreiškė tylos minute.
Ypatingą pagarbą žuvusiems Sausio 13-ąją gimnazijos moksleiviai įprasmino ir sausio 9 d. dalyvaudami tradiciniame tarptautiniame pagarbos bėgime „Gyvybės ir mirties keliu“, skirtame atminti žuvusiems už Lietuvos laisvę kovotojams. Šiame bėgime dalyvavo ir 9 km nuotolį nuo Antakalnio kapinių iki Televizijos bokšto įveikė 7 gimnazijos mokiniai: Svetlana Blaževičiūtė, Giedrius Masalskis, Aivaras Bagdzevičius, Edgaras Kaušinis, Justas Žukauskas, Karolina Grigonytė ir Vytas Čeplinskas.
„Sausio 13-osios įvykiai ir žuvę Laisvės gynėjai bus gyvi, kol mes juos minėsime. Tad nepamirškime, kodėl esame laisvi!“ – Vitalijos Narvidienės, istorijos mokytojos, organizavusios ir vedusios renginį žodžiai įstrigo į kiekvieno renginį stebėjusio atmintį.

Giedrė Šareikaitė, 2 e klasės gimnazistė

1 komentaras:

TerraAurum rašė...

Kaip malonu skaityti savo straipsnį:))