Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2009-08-15

Aivaras Veiknys, Idealios vyro atostogos

Respublika - Naujienos
Tačiau realu, ir tai patvirtino fotografas Alfredas Girdziušas: “Normalių atostogų neturėjau jau apie 20 metų”. Ką čia bepridursi. ...
www.respublika.lt/.../idealios_vyro_atostogos/ - Google kopija - Panašūs

Idealios vyro atostogos
2009 rugpjūčio mėn. 09 d. 18:38:45 Perskaitė 70
Aivaras VEIKNYS

Lietuvoje ar kitame pasaulio gale, tarkim, kokioje atogrąžų saloje, gulint tarp palmių ir klausant vandenyno ošimo? Kas turi gulėti šalia - sava ar svetima moteris? Gal geriausias poilsis vienam lyg kokiam atsiskyrėliui skersai išilgai trypti dykumų smėlį ir taip tikrinti savo fizinę bei dvasinę stiprybę? O gal aukštai kalnuose, kur beveik nėra deguonies, ar giliai po vandeniu, kur tos deguonies taip pat ne tiek jau ir daug? Pabandžiau išsiaiškinti, kaip geriausiaia pailsi lietuviai, apie kokias atostogas jie svajoja ir taip toliau. Prisipažinsiu, keli dalykai mane tikrai nustebino. Taigi...

2 idealių atostogų scenarijai

Atostogos Nr.1

Trukmė - ne mažiau kaip trys savaitės, nes tiek laiko reikia visiškai atsigauti, tai yra pirmąją savaitę organizmas adaptuojasi prie naujos aplinkos, antrąją savaitę pradeda mėgautis poilsiu, na, o trečiąją savaitę visiškai įsikrauna. Vieta - geriausia, jeigu tai būtų kokia užsienio šalis, kur daug saulės, vandens, su gera viešbučių infrastruktūra. Pageidautina, kad pačiam nereikėtų nieko daryti, kad viskas būtų paduota ant lėkštutės. Taip pat svarbu, kad tos šalies žmonės nebūtų įkyrūs. Šalia - šeima arba geri draugai, su kuriais galima pasijuokti ir net nusišnekėti. Telefonas - tik iš reikalo ir tik tada, jeigu pats sugalvojai paskambinti mamai.

Atostogos Nr.2

Trukmė - dvi savaitės. Vieta - užpustyta kalnų trobelė kur nors kalnuose. Židinys, daug karšto vyno ir geros literatūros. Gerai, jeigu malkomis pasirūpinta iki tau atvykstant. Šiuo atveju jokių su civilizacija siejančių dalykų, nors vargu ar tokioje vietoje jie veiktų. Vis dėlto tokioje trobelėje būti vienam negalima, aišku, nei šeimos, nei draugų nesinori, nes su jais tektų bendrauti ir nebūtų laiko skaityti kokio Šekspyro ar Petrarkos sonetų. Tačiau šuo visai netrukdytų - nesijaustum labai vienišas, antra vertus, jis nekvaršintų tau galvos įvairiausiais klausimais.

Idealu, jeigu apskritai jų turi

Suprantu, kad beprotiški šiuolaikinio gyvenimo tempai diktuoja savo sąlygas, kad nuolatos reikia budėti, būti į kažką įsitvėrusiam, jog srovė tavęs nenuneštų kaži kur toli toli - į nebūtį. Tu turi dirbti, dirbti ir dirbti, kitaip viskas, ką pasiekei ligi šiol, gali tapti griuvėsiais. Apklausos rezultatai parodė, kad pusė vyrų apie tikras atostogas tik pasvajoja. Štai poetas Gintaras Bleizgys sakė: “Šiais metais atostogų dar neturėjau, todėl idealios mano atostogos, manau, būtų, jeigu jos apskritai būtų”. Poetui antrino aktorius Romas Ramanauskas: “Idealios kiekvieno vyro atostogos - tai tokios atostogos, apie kurias jis svajoja visą gyvenimą. Ir kuo ilgiau apie tai svajoja, tuo mažesnė tikimybė, kad jos bus. Iš idealių atostogų lieka tik graži svajonė”. Sakyčiau, žiauru. Tačiau realu, ir tai patvirtino fotografas Alfredas Girdziušas: “Normalių atostogų neturėjau jau apie 20 metų”. Ką čia bepridursi...

Tiesa, kai kurie pašnekovai, priešingai nei G.Bleizgys, rado išeitį - jie šiais metais savo atostogas suderino su darbu, vis dėlto reikia pažymėti vieną dalyką: toks variantas įmanomas tik jeigu darbas yra kūrybinis. Pavyzdžiui, televizijos laidų vedėjas, humoristas Vitalijus Cololo prisipažino, kad visai neseniai su visu filmavimo kolektyvu svečiavosi Turkijoje. “Nors važiavome darbo reikalais, aš tikrai labai gerai pailsėjau. O kaip kitaip, juk gyvenau viename geriausių tos šalies viešbučių, todėl nereikėjo niekuo rūpintis: vakare išlenki 100 gramų ko nors stipresnio, anksti ryte įšoki į baseiną, vėliau nueini pažaisti tinklinio... Žodžiu, idealu”, - pasakojo jis.

Du kartus geriau nei vieną

Kita pusė apklaustųjų teigė, kad idealus atostogų variantas, kai gali pailsėti du kartus per metus. Ar tai įmanoma? Pasirodo, taip, nors ir prieštarauja prieš tai parašytiems žodžiams. Kad ir tas pats V.Cololo, kuris galbūt taip optimistiškai nekalbėtų, jeigu ne vienas faktas: su savo kolegomis grįžęs iš Turkijos jis netrukus vėl išlėkė į šią valstybę, net lagaminų nereikėjo iškraustyti. “Pasiėmiau šeimą ir išvykau. Ir vėl gyvenome viename geriausių šalies viešbučių, ir vėl, kol jūs čia mirkote lietuje, mes mėgavomės saule”, - gyrėsi jis.

Apie dvigubas atostogas prakalbo ir dar vienas pašnekovas. Bendrovės “Mineraliniai vandenys” viskio ir konjako ekspertas Gintautas Dindas sakė: “Aš idealų poilsį įsivaizduoju, kai galima nuo darbų atitrūkti du kartus per metus. Taip ir stengiuosi daryti, tai yra vieną kartą su šeima važiuoju į kokią užsienio šalį, o antrą kartą tiesiog guliu lovoje savo namuose ir nieko doro neveikiu, nebent skaitau kokią knygą”. Pašnekovas pasakojo, kad pirmuoju atveju atostogos būna šventė dvasiai, nes pamatai daug naujų dalykų, susipažįsti su kitų šalių kultūromis, žmonėmis, jų papročiais, tradicijomis. Kita vertus, fiziškai tikrai pavargsti nuo nuolatinio vaikščiojimo ir panašiai. Na, o antruoju atveju priešingai - atsigauna tavo kūnas.

Tai Lietuvoje ar ne?

Deja, apklausos rezultatai parodė, kad lietuviai mieliau renkasi atostogas už Lietuvos ribų, gal ne veltui gajus posakis, kad gerai ten, kur mūsų nėra. Štai V.Cololo ilsėjosi Turkijoje, G.Dinda - Portugalijoje, na, o šokėjas Andrius Kandelis - Tunise. “Tačiau Tunisas man nepadarė labai didelio įspūdžio, todėl negalėčiau šios kelionės pavadinti idealiomis atostogomis. Atsimenu, kartą Naujuosius metus su draugais sutikau Meksikoje, tuomet labai patiko. Kodėl? Nes ten labai įdomūs žmonės, labai geri viešbučiai, aptarnavimas, maistas ir taip toliau, žodžiu, viskuo buvo pasirūpinta už mus, dėl nieko nesukome sau galvos”, - įspūdžiais dalijosi Andrius. Prisiminkite, gerą aptarnavimą kaip vieną iš idealių atostogų kriterijų paminėjo ir Vitalijus.

Gali susidaryti įspūdis, kad į tokią šalį norisi grįžti dar ir dar kartą. Tačiau, pasirodo, ne - daugeliui pašnekovų labiau rūpi ne puikus aptarnavimas, o naujovės, ir jeigu jau tu buvai Turkijoje, kitais metais norėsi aplankyti Graikiją.

Kita vertus, atsirado vienas vyras, kuris kategoriškai buvo už poilsį Lietuvoje. Tai A.Girdziušas. Štai ką jis kalbėjo: “Aš visai nesuprantu tų, kurie važiuoja ilsėtis į užsienio šalis. Ne dėl pinigų, tačiau manau, kad Lietuvoje pačios gražiausios vietos, kokių nerasi jokioje kitoje užsienio šalyje. Tiesiog reikia jas pamatyti”. Tačiau Alfredas neįvertino vieno dalyko: jeigu savo tėvynėje esi bent kiek labiau žinomas, ramiai pailsėti tau niekas neleis. “Tarkim, toje pačioje Lenkijoje aš jaučiuosi laisvai, nes niekas manęs nepažįsta. Galėčiau puikiausiai pailsėti ir Druskininkuose, bet kai žmonės į tave nuolatos spokso ir galvoja, jis ar ne jis, po kurio laiko tai pradeda erzinti”, - prisipažino humoristas V.Cololo.

Kuo toliau nuo civilizacijos

Dauguma pašnekovų prisipažino, kad atostogaudami stengiasi kuo labiau atitrūkti nuo civilizuoto pasaulio, net ir tie, kurie važiuoja pasižmonėti, stengiasi išsijungti mobiliuosius telefonus, neatsako į elektroninio pašto laiškus ir taip toliau. Vis dėlto pašnekovai teigė, kad šiais laikais visiškai atitrūkti nuo civilizuoto pasaulio labai sunku, net tolimiausiuose užkampiuose miesčionija užima vis daugiau vietos.

Tiksliausiai visų vyrų norą pabėgti nuo civilizuoto pasaulio apibūdino aktorius R.Ramanauskas ir poetas G.Bleizgys. Aktorius pasakojo: “Mano subjektyvia nuomone, idealios atostogos yra tada, kai gali pabėgti į gamtą, apsigyventi namelyje, pilname knygų ir žurnalų, kai gali grožėtis saulėtekiais ir saulėlydžiais, žiūrėti į žvaigždėtą dangų. Smagu pavaidinti intelektualų snobą ir, tarkim, lietui lyjant skaityti Šekspyro sonetus, kurių galbūt niekada iki tol nebuvai skaitęs. Taip ir pailsi, ir kažką atrandi savo sielai. Jokių kompiuterių ir kitų su civilizacija siejančių dalykų”.

Poeto svajonė panaši: “Na, mano atostogos turėtų būti toliau nuo civilizacijos, be jokių mobiliųjų telefonų, elektroninių paštų ir kitų technologijų. Šiaip man patinka civilizacijos nepaliestos vietos - kalnai, dykumos, kuriose gali ne tik pailsėti, bet ir išbandyti savo fizines jėgas, pajusti bent kiek adrenalino”. Tiesa, Gintaras, kaip ir daugelis kitų pašnekovų, nieko prieš poilsį namie, mieste. Poetas sakė, kad jis tikrai pailsėtų sėdėdamas savo tvirtovėje ir skaitydamas, rašydamas, tvarkydamas kiemą, jam taip pat visai smagu nueiti į kiną. Kita vertus, niekas nepalaimino televizoriaus kaip vieno iš atostogų atributo. “Nesuprantu tų, kurie grįžta po darbo namo ir išsidrebia prieš televizoriaus ekraną manydami, kad tai geriausias poilsis”, - komentavo A.Girdziušas.

Vienam būtų nyku

Jeigu manote, kad vyrai - tikri vienišiai, labai klystate. Visi pašnekinti lietuviai buvo už atostogas drauge su kuo nors. A.Girdziušas šį fenomeną aiškino taip: “Man idealui labai daug nereikia: palapinės, upelio ir meškerės. Vis dėlto šalia turėtų kas nors būti, esu tris ar keturias paras praleidęs vienas ir galiu pasakyti, kad vienatvė galiausiai pradeda gniuždyti morališkai. Kodėl? Nes, norime to ar nenorime, esame bandos atstovai, einame ten, kur eina visa banda. Todėl šalia turi būti bent šuo, bent uošvė. Nesvarbu, vasara ar žiema, svarbiausia bendra komanda. Atsimenu, kitados pasistatydavome palapines sniege ir visai gerai jausdavomės”. Poetas G.Bleizgys fotografą papildė: “Idealios atostogos turėtų būti praleistos draugų būrelyje, bet ne didesniame kaip penki ar šeši žmonės. Jeigu kraštas nepažįstamas, vienam šiek tiek baugoka ir nyku”. V.Cololo šiuo klausimu buvo dar kategoriškesnis: “Jeigu tau norisi ilsėtis vienam, vadinasi, esi žiauriai pervargęs ir tau važiuoja stogas”.

Kalbant apie kompaniją, nė vienas vyras neužsiminė apie svetimas moteris. Ilgai galvojau, kodėl taip yra, nejaugi vyrai nėra medžiotojai, gal tiesiog jie apsimetinėja... Tačiau R.Ramanauskas išsprendė visus mano galvosūkius. “Jeigu tas žmogus nėra artimas, jeigu jis žiūri visai į priešingą pusę, tuomet geriau atostogauti vienam, tai visai nesunku, priešingai, jeigu moki ir gali būti vienas, vadinasi, tu subrendęs, didelę patirtį turintis žmogus, kuris gyvenime jau yra pasimokęs, - mintimis dalijosi aktorius. - Net ir vienas žmogus, jeigu jis tavęs nesupranta ir jeigu neturite vienas kitam ko pasakyti, labai vargina”.

Parengta pagal "Respublikos" priedą "Julius/Brigita".

Komentarų nėra: