Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2009-08-15

Lina Kovalevskienė.Ignalinos rajono kultūros centre buvo atidaryta fotomenininkų Aušros ir Alfredo Girdziušų paroda „Apšvietimo etiudai, aktai".

Gegužės 13 d. Ignalinos rajono kultūros centre buvo atidaryta fotomenininkų Aušros ir Alfredo Girdziušų paroda „Apšvietimo etiudai, aktai". Ši paroda - tai kaskart besikeičiančių kadrų keliaujanti fotografijos meno ekspozicija. Vyro fotomenininko ir žmonos – jo pagalbininkės, patarėjos, kai kada ir pozuotojos, o profesiniame gyvenime dar ir pedagogės, bendras darbas. Paroda išties labai lyriška, subtili, kviečianti stabtelėti ir pasigrožėti jaunyste, gamtos ir šešėlių žaismu, moters kūno tobulu grožiu ir , žinoma, jį įprasminančia menininko fantazija bei įžvalga. Atidaryme dalyvavo vienas iš autorių – Alfredas Girdziušas, beje, kilęs iš Ignalinos rajono Mielagėnų seniūnijos.

Parodą ir jos autorių pristatė buvęs bendramokslis, laikraščio „Mūsų Ignalina“ redaktorius Jonas Baltakis, taip pat kartu keliaujanti jos iniciatorė, Vilniaus apskrities kultūros centro vadovė Birutė Kurgonienė. Būtent ji paskatino fotografą ištraukti iš stalčių seniai kaupiamas moters aktų nuotraukas ir parengti ekspoziciją, kuri dabar pristatoma vis kitame Rytų Lietuvos mieste ar miestelyje.

Paroda pasidžiaugti ir garsų kraštietį pasveikinti atvyko Mielagėnų seniūnė Milda Bielinienė ir Bernotų bibliotekininkė Audronė Filipavičienė, taip pat pažįstami fotografai, žurnalistai, kultūros darbuotojai.

Na, o pats autorius iš rankų nepaleido savo darbo įrankio ir stengėsi užfiksuoti į renginį susirinkusiųjų veidus. Alfredui Girdziušui, jau kelis dešimtmečius rengiančiam autorines parodas, teko dirbti įvairiuose leidiniuose. Kaip fotokorespondentas ir žurnalistas jis aktyviai dalyvavo Lietuvos atgimimo akcijose, o fotoparodos apie 1991 metų sausio įvykius turėjo didelį pasisekimą ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje. Seimui fotografas dovanojo daugiau nei 8 tūkst. asmeninio archyvo istorinių kadrų kopijų. Ne taip seniai Lietuvą apkeliavo įdomi paroda - fotonovelė "Ūla", kurioje užfiksuotos menininko dukrelės gyvenimo akimirkos. Ši paroda eksponuota ir Ignalinos rajono Bernotų bibliotekoje. Ir visgi Lietuvoje bei užsienyje Alfredas Girdziušas, dažnai pasirašinėjantis savo gimtojo kaimo – Paliesiaus – vardu, daugiau žinomas kaip aktų žanro atstovas.

Fotomenininkas Alfredas Girdziušas dėkojo visiems atėjusiems į parodos atidarymą, o labiausiai pagelbėjusiems ją surengti ir tiems, kas yra prisidėjęs prie jo kūrybos propagavimo parengė vienetines meniškas padėkas. Padėkos skirtos Kultūros centro direktorei Onutei Gruodienei, seniūnei Mildai Bielinienei, daug padedančiam kariuomenės savanorių draugijos vadovui Broniui Pacevičiui, Jonui Baltakiui bei Mamertui Krapauskui, kuris beje, dar prieš kelis dešimtmečius išdrįso laikraštyje išspausdinti fotomenininkų darbų ir už tai gavo tuometinės valdžios pylos.

Paroda veiks iki birželio 13 dienos.



Lina Kovalevskienė,

tel. ( 8 386) 39108, el.p. l.kovalevskiene@ignalina.lt

Komentarų nėra: