Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2009-08-15

Gražina Noreikienė. Minėjime - Tėvynės laisvės idėjos dvasia

Minėjime - Tėvynės laisvės idėjos dvasia - galve
Laisvės gynėjų minėjimas bibliotekoje prasidėjo mūsų kraštiečio fotomenininko Alfredo Girdziušo parodos pristatymu. Juodai baltos nuotraukos, įamžinusios ...
www.galve.lt/lt/numeriai/.../minejimas - Google kopija - Panašūs
Gražina Noreikienė

Laisvės gynėjų dienos minėjimas, vykęs Trakų viešojoje bibliotekoje praėjusį trečiadienį, buvo ne tik gražus Sausio 13-osios dienos įvykių pagerbimas, bet ir fotoparodos bei knygos pristatymas, o taip pat ir turininga pilietiškumo pamoka jaunajai kraštiečių kartai.


Fotoliudijimai
Laisvės gynėjų minėjimas bibliotekoje prasidėjo mūsų kraštiečio fotomenininko Alfredo Girdziušo parodos pristatymu. Juodai baltos nuotraukos, įamžinusios 1991 metų sausio 13 dienos įvykius – neįkainojama dokumentinė medžiaga, praturtinanti mūsų šalies Laisvės istorijos metraštį.
Už 1991 metų sausio - rugpjūčio įvykių fotoreportažus Alfredas Girdziušas Lietuvos Respublikos Prezidento 1993 metų sausio 11 dienos dekretu apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu.
Alfredo Girdziušo nuotraukos apie 1991 metų sausio mėnesio įvykius iki šiol sulaukia didelio susidomėjimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Parodų lankytojus vilioja ypatinga dokumentinių juodai baltų fotografijų aura. Žiūrint į A.Girdziušo to meto nuotraukas apima jausmas, kad tai vyksta dabar. Tarsi jaustum šalies laisvės pavojingai tvinksintį pulsą. Tarsi stebėtum „gyvą“ vaizdą pro laiko langą.
A.Girdziušas iš savo asmeninio fotoarchyvo leido Lietuvos Seimo archyvams pasidaryti per 8,5 tūkstančio kadrų elektroninių (skaitmeninių) kopijų iš užfiksuotų 1988-1994 metų politinių įvykių Lietuvoje.


Pareiga
Po fotografijų parodos pristatymo Trakų bibliotekoje įvyko Vytauto Voverio knygos „Pasienietis Gintaras Žagunis. Laisvės gynėjo kelias“ pristatymas. Šią knygą 2008 metais, septynioliktųjų pasieniečio žūties metinių, kasmet minimų gegužės 19 d., išvakarėse išleido Valtybės sienos apsaugos tarnyba.
Knygą apie trakietį Gintarą Žagunį - pirmąjį po Nepriklausomybės atkūrimo žuvusį Lietuvos pasienietį - sukūrė atsargos kapitonas V.Voveris, vienas pirmųjų Lietuvos pasieniečių. Pristatydamas savo knygą, autorius dalinosi prisiminimais apie tuomet tik besikūrusią sienos apsaugą bei į ją įsitraukusius žmones.Rašytojas V.Voveris teigė tiesiog jautęs pareigą parengti knygą apie savo kolegos gyvenimo kelią, žūties aplinkybes, jo šeimą ir bendražygius.


Atmintis
Knygos rašymas ir parengimas užtruko metus. Knygoje pasakojama apie Gintaro Žagunio vaikystę Pakruojo rajono Rozalimo miestelyje, mokslo ir gyvenimo metus Trakuose bei tarnybą tuomet neramiame Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. Leidinį praturtino nuotraukos iš šeimos archyvų, iliustruojančios G.Žagunio 33 metų gyvenimo kelio akimirkas. Knygoje - nemažai to meto įvykių liudininkų atsiminimų, istorinių faktų, Gintaro mamos, sesers, žmonos, buvusių bendradarbių ir klasiokų pasakojimų apie Šalčininkų rajono Krakūnų kaime žuvusį pasienietį. Atskiras knygos skyrius yra skirtas tragiškai 1991-ųjų gegužės 19-ajai, kuomet tarnybos metu buvo nušautas G. Žagunis.


Negyjantis skausmas
Knygos pristatymą pagyvino Gintaro Žagunio mamos Aldonos Žagunienės, žmonos Stasės pasakojami prisiminimai apie mylimą vyrą ir sūnų. Moterų akyse nuolat blizgančios ašaros liudijo, kad sužalotos skaudžia brangaus žmogaus netektimi širdies tikriausiai nepajėgus pagydyti net laikas. Tai patvirtino ir tvirto vyro, Gintaro Žagunio buvusio artimo bendražygio Valdo Cinelio kalba. Pradėjęs pasakoti apie savo pamainos vadą G.Žagunį, V.Cinelis darydavo pauzes, bandydamas nuslėpti trukdančias ašaras.
Renginį vainikavo tylos minutė, kuria susirinkusieji pagerbė žuvusius už mūsų Tėvynės laisvę.

Komentarų nėra: