Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2009-08-15

VAKC, Ignalinoje atidaryta Aušros ir Alfredo Girdziušų fotoparoda „Apšvietimo etiudai. Aktai”

VAKC - Ignalinoje atidaryta Aušros ir Alfredo Girdziušų fotoparoda ...
2009 metų gegužės 13 dieną Ignalinos rajono kultūros centre buvo atidaryta Aušros ir Alfredo Girdziušų fotoparoda „Apšvietimo etiudai. Aktai". ...
www.vakc.lt/index.php?option=com... - Google kopija - Panašūs

Ignalinoje atidaryta Aušros ir Alfredo Girdziušų fotoparoda „Apšvietimo etiudai. Aktai”
2009 metų gegužės 13 dieną Ignalinos rajono kultūros centre buvo atidaryta Aušros ir Alfredo Girdziušų fotoparoda „Apšvietimo etiudai. Aktai".

Ši paroda keliauja po Rytų Lietuvą jau nuo praėjusių metų rudens - spalio 22 dieną ji buvo išeksponuota Vilniuje, Vilniaus apskrities kultūros centre, po mėnesio - persikėlė į Pabradės kultūros centrą, kuriame, deja, jos atidarymas taip ir neįvyko. Gal dėl organizatorių neryžtingumo, gal dėl publikos, o gal vietos valdžios nusiteikimo, belieka tik spėlioti... Pagaliau sausio 20 dieną parodą maloniai priglaudė Nalšios muziejus Švenčionyse, mat, čia veikia fotomenininkų klubas, tad visokiausių prietarų ir puritoniškumo apraiškų sutinkama gerokai rečiau. Tiesa, nukeliavusi į Adutiškį, paroda taip pat nebuvo viešai rodoma. Nekaltinsime kultūros darbuotojų, panorusių, tačiau neišdrįsusių pristatyti aktų parodą. Juk jie geriau pažįsta savo bendruomenę ir jaučia, kas galėtų ją sugluminti. Žmogus evoliucionuoja nuo gaunamos informacijos. Vadinasi, reikia pamažu išmokyti žmogų atskirti gašlumą ir vulgarumą nuo meno, nors, kaip žinia, riba tarp erotikos ir pornografijos labai trapi.

A. ir A. Girdziušų paroda tokia romantiška, trapi ir subtili, kad, vargu bau, galėtų sukelti tūlam kokių nors negerų asociacijų. Juolab, kad abu fotomenininkai - pedagogai. Aušra dėsto lietuvių kalbą Lentvario Henriko Senkevičiaus vidurinėje mokykloje, Alfredas - fotomeno raišką Vilniaus gamtos ir tiksliųjų mokslų licėjuje.

Atvykęs į savo gimtąjį Ignalinos rajoną, Alfredas buvo sutiktas labai šiltai. Kraštietį pasveikinti panoro gana gausus jo gerbėjų būrys. Parodos atidarymą, Ignalinos rajono kultūros centro direktorės Onutės Gruodienės prašymu, vedė laikraščio „Mūsų Ignalina" redaktorius Jonas Baltakis, drauge su A. Girdziušu krimtęs žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Alfredo ir Aušros parodą išsamiai pristatė jos kuratorė - Vilniaus apskrities kultūros centro direktorė Birutė Kurgonienė, kuri dar besimokydama M. K. Čiurlionio meno mokykloje (tiesa, muzikos skyriuje) stebėjo paralelinėse klasėse besimokančių Dailės skyriaus moksleivių darbus, tad nuogo žmogaus kūno vaizdavimas jai nuo mažens atrodęs labai natūralus. Ji, beje, padėkojo visiems parodos partneriams, juk sunkmečiu pervežti ir išeksponuoti parodą vis naujose erdvėse, esant Vilniuje, būtų tikrai nelengva. Žodį tarė ir Alfredo bičiulis - Lietuvos kariuomenės savanorių draugijos pirmininkas Bronius Pacevičius, kuriam priklauso Alfredo Girdziušo parodos „Atmintis" idėja. Tai - kelionės Žalgirio mūšio, S. Dariaus ir S. Girėno žūties, lietuvių etninėmis žemėmis kaimyninėje Lenkijoje, akimirkos.

Paroda džiaugėsi ir žavioji Mielagėnų seniūnijos seniūnė Milda Bielinienė bei Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Bernotų filialo vyr. bibliotekininkė, kultūrinių renginių organizatorė Audronė Filipavičienė, savo aplinkoje jau rodžiusi Alfredo parodas „Ūla" (apie fotomeninko dukros Ūlos gimimą, jos pirmuosius gyvenimo žingsnius) ir „Atmintis". Negi keista, kad ji svajoja parsivežti į Bernotus ir „Apšvietimo etudus. Aktus".

Nuoširdų žodį tarė ir ankstesnių, dar Atgimimo metais surengtų, A. Girdziušo parodų iniciatorius žurnalistas Mamertas Krapauskas.

Žodžiu, parodos atidarymas buvo labai nuoširdus, jaukus, nestokojo humoro. Nenuostabu, juk sveika asmenybė yra šilta, neteisianti ir nesmerkianti, kūrybinga, neprarandanti vilties bet kokiomis aplinkybėmis ir nesigraužianti dėl to, ko negali pakeisti.

Kol Alfredą Girdziušą „kvotė" Ignalinos televizijos atstovai, moterys skubiai padengė stalą, tad bendravimas tapo neformalus. O ar galėjo būti kitaip kraštiečių susitikime?..

VILNIAUS APSKRITIES KULTŪROS CENTRO INFORMACIJA

Komentarų nėra: