Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2010-11-12

Iš interneto...

Alfredas Girdziušas. Kitokie žvilgsniai į kasdienybę - Kulturpolis.lt

Alfredas Girdziušas. Kitokie žvilgsniai į kasdienybę. 2010-06-11. Vilniaus licėjaus mokiniai, pasirinkę meno raiškos profilį - fotografiją, šiais metais vėl ...
www.kulturpolis.lt/main.php/id/2980/lang/1/.../5328 - Google kopija

Kultūros subtitrai
Alfredas Girdziušas. Kitokie žvilgsniai į kasdienybę

2010-06-11

Vilniaus licėjaus mokiniai, pasirinkę meno raiškos profilį - fotografiją, šiais metais vėl pateikė savo darbus žiūrovų kritikai Kalvarijų bibliotekoje. Tai jau penktoji licėjistų fotografijų paroda, eksponuojama šioje bibliotekoje. Šių parodų kuratorė – vyriausioji bibliotekininkė Jelena Gudovič. Licėjistų fotografijų parodos buvo eksponuotos net po kelis sykius Vilniaus Karoliniškių, Lietuvos technikos, Adomo Mickevičiaus bibliotekose, Vidaus reikalų ministerijos Kultūros rūmuose, Vilniaus Mažojoje baroko salėje, Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, "Skalvijos" kino teatre. Ir, kaip licėjaus "vizitinė kortelė", parodos pasiekė Švenčionių, Anykščių, Kėdainių, Varėnos (Merkinėje), Trakų, Ignalinos rajonų bibliotekas, kultūros rūmus bei muziejus. J.Gudovič iniciatyva licėjistės Augustės Žebuolytės 10 triptikų, pavadintų simboliškai "Žemė, žmogus, daiktai", pabuvojo Rusijoje - Sankt Peterburgo centrinėje tarprajoninėje M.Lermontovo vardo bibliotekoje, iš kur grįžo su Padėkos raštu nuo peterburgiečių žiūrovų. Beje, ši paroda didžiulio įvertinimo bei dėmesio susilaukė ir Švenčionių rajone - parodą lankę rajono mokyklų mokiniai rašė filosofinius kūrinius, pamąstymus apie žmogaus egzistenciją: žemė - žmogaus gimimas arba pradžios pradžia; žmogus - žmogaus gyvenimas ir veikla; daiktai - žmogaus palikimas, savotiška gyvenimo ataskaita...

Jau ne vienerius metus licėjistams dėstydamas fotografijos meną, siekiu paskatinti savo mokinius ne tiek fotografuoti, kiek per fotografiją atskleisti savąjį „aš“, užkrėsti nepagydoma „liga“ - fotomanija.  Iš licėjistų parodų labiausiai įsimintina ir buvo Agnės Vilkoicaitės bei Jono Pivoriūno paroda "Tristis est anima mea" ("Liūdna  mano siela"), papildyta autorių poetiniais posmais. Paroda apkeliavo beveik pusę Lietuvos.

Kalvarijų bibliotekoje šiandien pateikta net trisdešimt diptikų. Šiuos darbus verta įvardinti kaip parodinius, nors daugeliui pasirodys, kad kai kurios fotografijos yra „kasdieninės“. Šie darbai yra vertingi tuo, kad atskleidžia kiekvieno autoriaus savitą požiūrį į kasdieninį, įprastą, kaip daugeliui atrodo, supantį pasaulį. Tai ir yra toji neįkainojama vertybė, kurios trūksta mums: pažvelgti į šimtus kartų matytą vaizdą kitu rakursu, kitu grožio suvokimu. Galima vertinti „gražu“ ir „negražu“, galima matyti tik vieną spalvą, arba visai jų nematyti, galima suprasti arba nesuprasti autoriaus minties. Čia kiekvienam žiūrovui palikta galimybė sutikti arba nesutikti su autoriaus pateikta koncepcija.

Parodoje darbai, pateikti diptikų forma,  suteikia galimybę autoriams lengviau ir plačiau atskleisti šių fotografijų filosofinę prasmę, ne kiekvienos atskirai, o visumos. Autoriai taip pat gali teikti savą potekstę. Žiūrovas, žvelgiantis į diptikų atskiras fotografijas, pastebės, kad daugelis jų „nesirimuoja“. Toji „aritmija“ ir yra nuostabiausia fotografijos meninės raiškos savybė – vizuali priešprieša ir filosofinis suderinamumas.

Meninėje fotografijoje dažnai atsisakoma dokumentikos, „sausos“ informacijos pateikimo. Meninės fotografijos „arkliukas“ – neįprastas vaizdas, nesuvokiamas procesas, spalvų ar šešėlių žaismas, rakursai. Šioje parodoje autoriai nesistengė žiūrovų nustebinti neįprastais vaizdais. Greičiau priešingai – įprastus vaizdus pateikė su interpretacijomis. Ir tai jiems pasisekė.

Manau, kad autoriams pavyko išspręsti pagrindinį fotografijos, kaip meninės išraiškos, uždavinį – perkelti mus ten, kur dar nebuvome, parodyti tai, ko mes negalime arba nenorime pastebėti, atskleisti tą, ko mes nesuvokiame arba neįstengiame suprasti. Mus priverčia žvelgti autoriaus akimis, jausti jų širdimi, vertinti savu pasaulio suvokimu.

Foto:
1. Ieva Avulytė
2. Saulė Grybėnaitė

Kulturpolis.lt

 

Atgal Komentarai

 


--
Photographer; journalist;
ph.: +370 698 81744
studio: +37052758892
http://paliesius.photodom.com
http://agirdziusas.blogspot.com
http://girdziusas.wordpress.com
Skype: maurisijusalfredas

Komentarų nėra: