Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2010-11-13

Žemės spalvos. Alfredas Girziušas, Birutė Sudžienė

Žaliasis Pasaulis - „Žemės spalvos“

Birutė SŪDŽIENĖ, Lietuvos jaunųjų gamtininkų centro metodininkė; Alfredas GIRDZIUŠAS, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Vilniaus licėjaus meno raiškos ...
www.zpasaulis.lt/index.php?id=1137 - Google kopija
 
"Žemės spalvos“

Akimirkos iš šalies vaikų ir jaunimo fotoparodos

Birutė SŪDŽIENĖ, Lietuvos jaunųjų gamtininkų centro metodininkė; Alfredas GIRDZIUŠAS, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Vilniaus licėjaus meno raiškos mokytojas

 

Lietuvos jaunųjų gamtininkų centro (LJGC) organizuojama šalies vaikų ir jaunimo fotoparoda „Žemės spalvos“, skirta tarptautinei akcijai „Išvalykime pasaulį“, susilaukė  didelio mokinių, biologijos,  dailės mokytojų  ir fotografijos būrelių vadovų aktyvumo. Darbai džiugino žiūrovus kūrybiškumu, originalumu bei meniškumu. Renginio dalyviai buvo paskatinti ne tik stebėti, pažinti gamtą, o ir pateikti savo ieškojimus bei atradimus. Fotoparodos temai „Žemės spalvos“ dalyviai pateikė eksponatus, įamžinusius gamtos grožio, trapumo ir harmonijos akimirkas. Fotoparodos temai „Išgelbėkime žemę“ mokiniai pateikė nuotraukas iš kūrybinių akcijų, gamtos globos renginių ir instaliacijas – kompozicijas iš gamtinių objektų ir gamtinių elementų.  

Parodoje dalyvavo 380 mokinių iš Klaipėdos, Kauno, Vilniaus, Alytaus, Panevėžio, Šiaulių, Druskininkų, Birštono, Palangos, Visagino miestų, Akmenės, Marijampolės, Švenčionių, Radviliškio, Šiaulių, Ukmergės, Skuodo, Šilalės, Anykščių, Kaišiadorių, Kretingos, Rokiškio, Prienų, Panevėžio, Plungės,  Vilniaus, Vilkaviškio, Raseinių, Kupiškio, Kelmės, Lazdijų, Tauragės, Kauno, Mažeikių, Ignalinos, Zarasų rajonų mokyklų, Kėdainių švietimo, Tauragės profesinio rengimo, Švenčionių papildomojo ugdymo, Vilniaus Jono Laužiko bendrojo lavinimo, Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo, Vilkaviškio vaikų ir jaunimo, Lietuvos jaunųjų gamtininkų, Rokiškio suaugusiųjų mokymo, Visagino specialiojo ugdymo ir socializacijos, Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centrų, Kelmės moksleivių foto studijos, Šiaulių konservatorijos, Vilniaus pedagoginio universiteto auklėtiniai. Jaunimas 1177 eksponatuose įamžino gamtos grožio, trapumo, harmonijos akimirkas parodos teminiuose skyriuose “Žemės spalvos” ir “Išgelbėkime žemę”. Parodos rėmėjai – Lietuvos respublikos švietimo ir mokslo ministerija, leidykla “Lututė”, Lietuvos gamtos fondas,  savaitraštis “Žaliasis pasaulis”.

... Spalio 25 dieną Lietuvos jaunųjų gamtininkų centre vyko šalies vaikų ir jaunimo fotoparodos “Žemės spalvos”, skirtos tarptautinei akcijai “Išvalykime pasaulį” baigiamasis renginys. Kartu vyko ir seminaras mokytojams “Žmogaus ir gamtos sąlytis fotomene”. Iš visų Lietuvos regionų atvyko 56 formaliojo ir neformaliojo švietimo mokyklų mokytojai bei fotoparodos dalyviai.

Lietuvos dailininkų ir fotomenininkų sąjungų narys, Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos dailės mokytojas-metodininkas, Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas pristatė pranešimą „Gamta ir fotografija: mokinių kūrybos gamtos tema analizė“. Su šiuolaikine, ir ne tik, fotografavimo technika mokinius supažindino Utenos fotocentro fotolaboratorijų vadovas Rimantas Udras. Klausytojai sužinojo ir kai kurių profesinių fotografo paslapčių kaip, pavyzdžiui, nufotografuoti makrovaizdus be įmantrių prietaisų, be brangios fototechnikos. Su gamtos formų komponavimo fotografijoje pagrindais klausytojus supažindino Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros dėstytojas Andrius Surgailis.

Šalies vaikų ir jaunimo fotoparodos „Žemės spalvos“, skirtos tarptautinei akcijai „Išvalykime pasaulį“ baigiamajame renginyje dalyvius, svečius ir organizatorius džiaugsmingai nuteikė Artūro Noviko džiazo mokyklos auklėtinių ir Mykolo Riomerio universiteto pop vokalinės grupės koncertas (meno vadovas Artūras Novikas). Vertinimo komisijos pirmininkas Alvydas Stauskas trumpai apibendrino fotoparodą. LJGC direktorė Ona Sigutė Versockienė pasidalijo įspūdžiais apie renginį ir įteikė dalyviams apdovanojimus.

Už turiningus ir meniškus darbus šalies vaikų ir jaunimo fotoparodoje „Žemės spalvos“, skirtoje tarptautinei akcijai „Išvalykime pasaulį“ Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos I laipsnio diplomais, LJGC dovanomis buvo apdovanoti (15-21 metų grupė): Robertas Riabovas, Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro II kurso studentas (už darbų seriją „Gamtos grafika“), Vytautas Navikas, Anykščių Jono Biliūno gimnazijos 1 klasės mokinys (už darbų seriją „Neleiskime žemei žūti“), Laurynas Kalašaitis, Vilniaus Sausio 13–osios vidurinės mokyklos 12 klasės mokinys (už darbų seriją „Mikropasaulis“ - nuotrauka „Ką čia veiki“),  Matas Dulkė, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos 12 klasės mokinys (už darbų seriją „Vandens nuotaika“).

Už gamtosaugos idėjų meninę raišką Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos II laipsnio diplomais bei LJGC dovanomis buvo apdovanoti aštuoni mokinai. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos III laipsnio diplomais ir LJGC dovanomis skirtingo amžiaus grupėse buvo apdovanoti 12 mokinių. Už kūrybiškai parengtus darbus LJGC pagyrimo raštais, leidyklos „Lututė“ dovanomis, savaitraščio „Žaliasis pasaulis“ prenumerata buvo apdovanoti 30 autorių.

Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos padėkos raštais buvo apdovanoti ir mokytojai, kūrybiškai ir tinkamai padėję mokiniams pasirengti šiai fotoparodai:  Midona Kailiuvienė, Vilniaus paslaugų ir verslo darbuotojų profesinio rengimo centro mokytoja; Alfredas Motiejūnas, Anykščių Jono Biliūno ir Antano Vienuolio gimnazijų fotobūrelių vadovas; Jolanta Mašidlauskienė, Vilniaus Sausio 13-osios vidurinės mokyklos mokytoja; Aida Dulkienė, Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos mokytoja; Sondra Jonceva, Lietuvos jaunųjų gamtininkų centro mokytoja; Henrikas Šurkus, Klaipėdos „Varpo“ vidurinės mokyklos mokytojas; Vydas Bečelis, Kėdainių šviesiosios gimnazijos mokytojas; Tatjana Kuzmina, Kauno miesto moksleivių techninės kūrybos centro mokytoja; Julius Alekna, Kupiškio Lauryno Stuokos–Gucevičiaus gimnazijos mokytojas.

LJGC padėkos raštais buvo apdovanoti: Daiva Paškauskienė, Vilkaviškio rajono Pilviškių „Santakos“ gimnazijos mokytoja; Jonas Juškevičius, Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro fotobūrelio vadovas; Jelena Šepeleva, Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos mokytoja; Daiva Mikaliūnienė, Vilniaus Jono Laužiko bendrojo lavinimo konsultacinio centro mokytoja; Laimutė Nazimovienė, Ukmergės „Šilo“ vidurinės mokyklos mokytoja; Laima Norkuvienė, Kėdainių švietimo centro gamtininkų namų mokytoja.

LJGC padėkos raštais už aktyvų ir sėkmingą dalyvavimą fotoparodoje „Žemės spalvos“ buvo apdovanotos Raseinių „Žemaičio“ gimnazija, Raseinių pagrindinė ir Kėdainių dailės mokyklos.

Belieka tik pasidžiaugti renginio dalyvių ir vadovų kūrybine iniciatyva, palinkėti ir kitais metais Lietuvos jaunųjų gamtininkų centrui pateikti dar brandesnius darbus.



--
Photographer; journalist;
ph.: +370 698 81744
studio: +37052758892
http://paliesius.photodom.com
http://agirdziusas.blogspot.com
http://girdziusas.wordpress.com
Skype: maurisijusalfredas

Komentarų nėra: