Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2010-11-13

Varėnos Kultūros centras; Alfredo Girdziušo fotonovelė "Ūla"


Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta Alfredo Girdziušo fotografijų darbų paroda „Ūla“. Tai fotonuotraukų ciklas nuo pat Ūlos gimimo iki šių dienų ...
temp.varena.lt/kultura/renginiai.php - Google kopija - Panašūs

Šventas vardas


2006 m. rugsėjo 1 d. Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta Alfredo Girdziušo fotografijų darbų paroda „Ūla“. Tai fotonuotraukų ciklas nuo pat Ūlos gimimo iki šių dienų, kai jai sukako septyneri metukai. Autorius parodą į fotonovelės rūbą „įvilko“savo (pasirašo literatūriniu pseudonimu Alfredu Paliesium) poetiniais tekstais ir, galbūt, kai kuriuos mergaitės gyvenimo tarpsnius šie  eiliuoti pastebėjimai ypač išryškino: pirmasis bendravardžių Ūlų, upės ir mergaitės, susitikimas –„...Ūla pamils gal Ūlą, gal Ūlą išbučiuos Ūla...“. Ypač autorius pabrėžė adaptacinį laikotarpį prasidėjus mokslams menų mokykloje. Tai ir mokslas klasėje, namų ruoša, fortepijono pamokos – tas fizinis bei psichologinis krūvis vaikui, pasiryžusiam mokytis... baleto.Gal autorius tuo norėjo pabrėžti, jog už gražaus baleto šokio fasado slypi sunkus, varginantis darbas. Čia kulminacija pabrėžiama užmigusios su drabužiais Ūlos nuotrauka.
Bet vaikas yra vaikas – nauja diena ir vargai užmiršti. Vėl šėlsmas su bendraklasiais, dūkimas su draugais. Skrydis sūpynėmis ir lėkimas keliu, kuriuo eina kanonų sukaustyta procesija. Taip parodyta priešstata tarp dogmų ir vaikiškos laisvės. Berutuliuodamas fotonovelėje  ne tik fotografinį bet ir literatūrinį pasakojimą, Alfredas Girdziušas parodo kaip formuojasi vaikučio pasaulio pažinimas nuo pat gimimo iki tos dienos, kai jis simboliškai tampa savarankišku savojo „aš“ šeimininku. Tai ypač ryšku pačiose paskutinėse dvejose nuotraukose: Ūla važiuoja traukiniu ir žvelgia pro langą tolyn, į nežinią, o mintys jos lenkia patį sąstatą – koks likimas jos laukia ten, tolumoje. Ir paskutinėje nuotraukoje pavaizduota Ūla, beeinanti tolyn  vingiuotu keliu – „...nešuosi savyje šviesiausią viltį...“.


Taip autorius optimistiškai savą viltį atiduoda nešti savajai... dukrelei Ūlai. Vikriosios, vietoj nenustygtančios Ūlos šėliojimo pripildytame parodos atidaryme dainavo jaunji dainininkė Laura iš Varėnos. Paroda veiks iki rugsėjo 22 d.

--
Photographer; journalist;
ph.: +370 698 81744
studio: +37052758892
http://paliesius.photodom.com/
http://agirdziusas.blogspot.com/
http://girdziusas.wordpress.com/
Skype: maurisijusalfredas

Kultūra -> Pramogos


Komentarų nėra: