Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2010-11-20

Ramunė Paberžytė; Trakų bažnyčios fotoparodos atgarsiai Rheinėje

http://www.voruta.lt/rubrikos/144/5525

Trakų bažnyčios fotoparodos atgarsiai Rheinėje

2010-11-17
Ramunė Paberžytė
Dar pernai surengta paroda „Trakų Dievo Motina − Lietuvos Globėja“ eksponuojama ne tik Trakų krašte ar Lietuvoje. Šių metų lapkritį bažnyčios vaizdais gėrisi mūsų miesto partnerio − Rheinės Šv. Elžbietos bažnyčios parapijiečiai, lankytojai.
Jubiliejus

Viešosios įstaigos „Vorutos“ fondas iniciatyva paminėti Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Bažnyčios 600-tųjų metų jubiliejų susibūrė Trakų rajono ir Elektrėnų savivaldybės fotomenininkai, fotografai, fotoreporteriai. Ne kartą įamžinę Trakų Bažnyčios architektūros didybę, kasdienybę, šventes, religines apeigas surengė fotoparodą „Trakų Dievo Motina – Lietuvos Globėja“, kurioje vaizdai iš netolimos praeities ir dabarties.

Atidarymas Rheinėje

Fotoparoda susilaukė nemažai gerų atsiliepimų. Ją pastebėjo ir panoro išsivežti rugpjūčio mėnesį apsilankiusi Carito, Raudonojo Kryžiaus organizacijų delegacija iš Vokietijos. Padedant Trakų vaikų globos namų direktoriui Virmantui Steponavičiui, tereikėjo perduoti darbus delegacijos nariams, grįžtantiems į Rheinę.

Fotoparodos atidarymas įvyko šių metų lapkričio 2 dieną Rheinės Šv. Elžbietos bažnyčioje. Anot Rheinės savivaldybės tarnautojo, Rheinės Raudonojo kryžiaus organizacijos pirmininko Wolfgang Nehus, tai labai pavykęs renginys, kuriame dalyvavo apie 100 svečių.

„Miesto merė ponia dr. Angelika Kordfelder labai didžiavosi tuo, kad šią parodą surengėme Rheinėje. Savo sveikinimo kalboje ji kalbėjo apie glaudžius, draugiškus bendruomenės ryšius su Lietuva. Atskiro dėmesio sulaukė mišių patarnautojų aktyvumas“, − susirašinėjimo laiške rašė W. Nehus.

Bendra kultūra

Alfredas Franzas, Rheinės miestų partnerystės sąjungos pirmininkas, įvesdamas susirinkusiuosius į parodos tematiką, atkreipė dėmesį į Lietuvos krikščionišką praeitį ir pabrėžė bendrą Lietuvos ir Vokietijos vakarietišką kultūrą. Svečiai susipažino su paroda ir ypač dėmesingai apžiūrėjo nuotraukas iš Trakų bažnytinės bendruomenės gyvenimo.

„Esu tikras, kad ši paroda sustiprins domėjimąsi mūsų partnerystės miestu Trakais. Rasis daugiau smalsuolių ir dar daugiau Rheinės gyventojų ateityje aplankysiančių Lietuvą“, − laiške rašė W. Nehus.

Padėka

Metų pradžioje, parodos organizatorius ir Trakų−Rheinės partnerystės komitetas bandė surinkti lėšų tam, kad ši fotoparoda pasiektų Vokietiją, tačiau negavus paramos iš Trakų rajono savivaldybės, šios minties teko atsisakyti.

„Norėjome parodą papildyti naujomis nuotraukomis, kuriose užfiksuoti Rheinės delegacijų apsilankymo momentai bei išleisti informacinį bukletą apie Trakų bažnyčią vokiečių kalba. Atskirai siekiame padėkoti rheiniečiams už partnerystę“, − sakė parodos koordinatorė ir viena iš dalyvių Dana Buinickaitė-Zacharevičienė.

Organizatoriai labai dėkingi partnerystės komitetui už gerus ketinimus, o ypač Vytautui Januškevičiui, išvertusiam būtiniausius tekstus į vokiečių kalbą, Virmantui Steponavičiui už tarpininkavimą išvežant fotoparodą į Rheinę.

Nauja paroda

VšĮ „Vorutos“ fondas vėl kviečia dalyvauti parodoje Trakų ir Elektrėnų rajonų fotografus ir visus, kam rūpi Vytauto Didžiojo funduotos Trakų bažnyčios istorija ir dabartis. Kiekvienas fotografas gali pateikti iki penkių darbų, įrašytų į CD su fotografijų metrikomis.

Darbus siųsti iki 2011 metų balandžio 30 d., el. p.: voruta@voruta.lt arba paštu Naujoji g. 16, LT-21111 Trakai, tel./faks. (8 528) 55 331.

Fotografijų paroda bus atidaryta 2011 m. rugsėjo 4 d. per Trakinių iškilmes.

Rheinės savivaldybės archyvo nuotr.

Nuotraukose:

1. Dalyviai šalia eksponuojamų fotografijų Šv. Elžbietos bažnyčioje
2. Rheinės merė dr. A. Kordfelder džiaugėsi, kad Trakų Bažnyčios paroda eksponuojama Šv. Elžbietos bažnyčioje
3. A. Franzas pabrėžė bendrą Lietuvos ir Vokietijos vakarietišką kultūrą.
4. Pasišnekučiavimai prie arbatos ir taurės vyno

 
--
Photographer; journalist;
ph.: +370 698 81744
studio: +37052758892
http://paliesius.photodom.com/
http://agirdziusas.blogspot.com/
http://girdziusas.wordpress.com/
Skype: maurisijusalfredas

Komentarų nėra: