Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2012-04-04

Sigita Nemeikaitė. Delnais apgobėme Laisvės 20-metį

Delnais apgobėme Laisvės 20-metį
2011-01-14  
Sausio 13-oji – Lietuvos laisvės gynėjų diena – paminėta Trakų kultūros rūmuose. Šios istorinės atminties dienos 20-mečio renginiai vyko rajono seniūnijose, miesteliuose, gyvenvietėse, mokyklose, kitose įstaigose. 
Iki iškilmingo minėjimo kultūros rūmuose Trakų rajono savivaldybėje vykusiame susitikime buvo pagerbti 1991 m. sausio 11-12 dienomis  ir nuo po to vykdytos SSRS agresijos nukentėję laisvės gynėjai.

Trakų rajono meras Vincas Kapočius skyrė padėkas Lietuvos Nepriklausomybės gynėjams 
Vaidotui Urmulevičiui, Jurijui Radeckiui, Albinui Orlavičiui, Aldonai Žagūnienei, Stasiui Rinkevičiui, Viktorui Kierui, Gintautui Valainiui. Susitikime su laisvės gynėjais šiltai bendravo, išklausė jų nuomonių, minčių mero pavaduotoja Irena Kalkienė, pirmasis mero pavadutojas Žydrūnas Lenkauskas, mero patarėja Regina Bologovienė.

„Niekados iš atminties neišbluks budėjimo dienos ir naktys prie Parlamento, vadinto Lietuvos širdimi. Degantys laužai ir begalinis laisvės troškimas pavertė mus dvasios milžinais. Galime pamiršti šalia stovėjusiųjų veidus, bet niekas neišdildys iš atminties  to meto dvasinės būsenos ir vienybės jausmo. Mus šildė ne tik laužų liepsna, bet nepažįstamojo ištiestas arbatos puodelis, širdies šiluma ir artumas. Tūkstančių tūkstančiai žmonių lyg delnais apgobė Lietuvos širdį – Parlamentą“, – šiais žodžiais į susirinkusius iškilmingame minėjime Trakų kultūros rūmuose kreipėsi Trakų rajono meras V.Kapočius.

Meras priminė, kad Trakų krašto žmonės ypač aktyviai dalyvavo istoriniuose Sausio įvykiuose – gynė Televizijos bokštą, Lietuvos radijo ir televizijos komitetą, Aukščiausiąją Tarybą. Krauju aplaistytos dienos rytą nuo Trakų kultūros rūmų, Vilniaus link pajudėjo pirmieji laisvės budėtojų autobusai. Vieni pirmųjų statybines medžiagas parlameto barikadoms vežė tuometės Trakų kelių valdybos darbuotojai.

„Didžiuojamės, kad mūsų kraštiečiai buvo Aukščiausiosios Tarybos gynėjų savanorių gretose, o trakiškio Romualdo Lanko ranka anglimi ant barikadų parašyti žodžiai „Lietuvos širdis“ amžiams įėjo į istoriją.  Istorijos pamokas ant smėlio maišų parlamente jauniesiems laisvės gynėjams skaitė trakiškis Simas Juzefovičius. Jis buvo vienas pirmųjų savanorių, prisidėjęs prie nepriklausomos Lietuvos krašto apsaugos pajėgų kūrimo. Istorikas S.Juzefovičius pratęsė savo protėvių  – karaimų tautos tradiciją. Karaimai dar nuo Vytauto Didžio laikų yra pelnę ištikimų Tėvynei karių šlovę“,– sakė V.Kapočius. 
     
Daugiau nei dvidešimt Trakų rajono gyventojų buvo apdovanoti Sausio 13-osios medaliu, septyni iš jų yra nukentėję nuo karinės agresijos. Savo gyvybes už nepriklausomą Lietuvą atidavė trys narsūs  Trakų krašto sūnūs. Pasienietis Gintaras Žagūnis krito pakirstas kulkos Krakūnų pasienio užkardoje, Stanislovas Orlavičius ir Gintautas Kazlauskas buvo žiauriai nužudyti Medininkuose.

Savo mintimis, apmąstymais apie iškovotos laisvės 20-metį dalijosi Lietuvos Nepriklausomybės akto atkūrimo signatarai Rimvydas Survila, Romualdas Rudzys.

Laisvės kovų dalyviams  padėkos raštus įteikė Trakų rajono meras V.Kapočius, mero pavaduotoja I.Kalkienė.

Trispavlės fone, degant žvakučių liepsnoms, skambėjo eilės, koncertavo vyrų kvartetas, dainavo žinomas bardas, nukentėjęs sausio įvykiuose G.Valainis, patriotines dainas atliko folkloro ansamblis „Radasta“. Po koncerto į sceną pakviesti iš salės suėjo laisvę gynusieji ir įsiamžino bendroje nuotraukoje.

Po iškilmingo minėjimo koše ir arbata vaišino Trakų šauliai.

Trakų viešojoje bibliotekoje vyko šiltas, nuoširdus susitikimas su žinomu fotografu Alfredu Girdziušu, kuris turi sukaupęs unikalią sausio įvykių fotokronikos kolekciją.

Šio fotografo dalis archyvo yra saugoma Seime, daug jo nuotraukų buvo ir yra publikuojama spaudoje, knygose. Istorinių įvykių fotometraštininkas, apdovanotas Sausio 13-osios medaliu, dalijosi anų dienų prisiminimais, pasakojo apie begalinį žmonių ryžtą ir pasiaukojimą ginant laisvę.

Susitikimo metu buvo rodomos A.Girdziušo nuotraukos. Savo mintimis dalijosi ir fotografo draugai –Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos nariai.
Sigita Nemeikaitė
Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė
Tel. 58321, el.p.
s.nemeikaite@trakai.lt  

Akimirkos iš Sausio 13-osios dvidešimtųjų metinių  minėjimo Trakuose.











Fotografas Alfredas Girdziušas rodo nuotraukas, fotografuotas 1991 metų sausio mėnesį


Sigitos Nemeikaitės  nuotr.

Komentarų nėra: