Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2007-11-01

2005 01 21 straipsnis apie Alfredo Girdziušo mokinių fotoparodą Trakuose

„Galvė“ 2005 m.sausio 21 d. Nr.3 8 psl.

Rima Dovydėnaitė

Apie nuostabią ligą fotomaniją, nuo kurios vaistų nėra

Naujas kūrybos etapas
Lentvaryje gyvenantis žymus fotografas Alfredas Girdziušas antradienį pakvietė į savo mokinių parodos atidarymą Trakų kultūros rūmuose.
„Fotografija gali tapti fotomanija. Tai nuostabi liga, kuria susirgęs nebegali nei pagyti, nei sustoti“ – sako Alfredas.
Parodoje, kuri vyks ne mažiau kaip mėnesį, pristatyti Vilniaus licėjaus abiturientų darbai. Savo žodžius apie nuostabią ligą fotomaniją Alfredas įrodo. Fotomenininkas beveik tuo pačiu metu atidarė net tris parodas.
Vidaus reikalų ministerijos kultūros rūmuose ką tik atidaryta jo paties darbų paroda ir jo auklėtinių, buvusių Vilniaus licėjaus mokinių, dabar – studentų – fotokūrinių ekspozicija Merkinės kraštotyros muziejuje.
Galima daryti išvadą, kad daugiau nei tris dešimtmečius skyręs fotomenui kūrėjas įžengė į naują savo kūrybinės biografijos etapą. A.Girdziušas perduoda savo turtingą patirtį ir realizuoja dar vieną saviraiškos būdą.
Ieškojimai viską atperka
Vilniaus licėjuje Alfredas fotografijos meno moko tik antrus metus. Tačiau jam jau pavyko atskleisti kūrybingas jaunuolių asmenybes. Ne jo mokinių nuotraukos buvo publikuotos spaudos leidiniuose. Fotografas tuo nuoširdžiai džiaugiasi: „Sugaištu daug laiko, kurį galėčiau skirti savai kūrybai, tačiau mano mokinių noras dirbti, ieškojimai ir nuoširdumas viską atperka“.
Alfredas stengiasi atverti kiekvieno autoriaus savitumą. Tai matyti ir iš Trakų kultūros rūmuose atidarytos parodos darbų. Pavyzdžiui, Artūras Sukovas mėgsta fotografuoti peizažus, fiksuoti kelyje vykstantį judėjimą, atskleisti dinamikos ir statikos bendrumus, darbams suteikti filosofinį atspalvį. Vladimiras Voitechovič bando dirbti kaip momentus gaudantis dokumentininkas, Ieva Grumbinaitė žavisi fotografikos galimybėmis.
Mokykla – menų kalvė
Alfredas prisipažįsta, kad nebūtų ant savo pečių užsivertęs nelengvos fotografijos mokytojo naštos, jei ne puiki, kūrybingumą puoselėjanti Vilniaus licėjaus aplinka. Šiame licėjuje rūpestingai ugdoma meninė raiška: vaikai mokomi šokio, dailės, dramos, meninio skaitymo ir kitų su menais susijusių dalykų.
Fotografijos pamokos ypač mėgstamos. Šiam užsiėmimui mokykla sudarė visas sąlygas ir skiria pakankamai lėšų.
Nauja paroda – „Šanchajus“
Nerimstantys, kaip ir Alfredas, jo mokiniai jau rengia naują parodą, kuri vadinsis „Šanchajus“. Parodoje bus įamžinti sparčiai besikeičiančio Vilniaus Kalvarijų gatvės rajono gyvenimas.
Jaunieji fotografai skuba įamžinti gyvenimą, kuris kasdien negrįžtamai nueina į praeitį. „Šanchajumi“ vadinami lūšnynai su jo margaspalviais gyventojais, jų skurdžia, nelinksma buitimi ir kasdienybe. Lūšnynai sparčiai griaunami ir jų vietoje iškyla modernūs, šiuolaikiški pastatai. Buvusias spalvas keičia stiklo, plastiko ir reklamų blizgesys.
„Su šia paroda gal net pavėlavome. Daug senų namų, įdomių užkaborių, kiemų jau nušluoti nuo žemės paviršiaus. Skubame įamžinti, kas dar yra, bet neilgam“ – pastebi fotomenininkas.
Pelnė valstybinį apdovanojimą
Savo kūrybinę autobiografiją Alfredas skaičiuoja nuo 18 metų. A.Girdziušas yra baigęs Vilniaus technologijos technikumą, kur įgijo fotografo specialybę. Vėliau studijavo Vilniaus universitete geologiją bei žurnalistiką.
Alfredas yra universalus fotografijos kūrėjas, galintis suderinti reporterio ir fotomenininko išraiškos galimybes. Jis yra dirbęs keliuose rajoniniuose laikraščiuose, šalies dienraščiuose „Diena“, „Respublika“, „Lietuvos aidas“.
Alfredas aktyviai dalyvavo Sąjūdžio ir atgimimo laikotarpio gyvenime, yra užfiksavęs daugybę to laiko unikalių, jau istorija tapusių kadrų. Dirbdamas reporteriu, jis įamžino tragiškus 1991 metų Sausio įvykius, yra apdovanotas Sausio 13-osios medaliu. Tragiškų sausio mėnesio įvykių kadrai buvo iškeliavę ir į užsienį – Lenkijoje buvo suorganizuotos net trys šių darbų parodos, kurios žiūrovus tiesiog sukrėtė.
Įdomus ir netikėtas posūkis
Keletą pastarųjų metų Alfredas dirba savo fotostudijoje Vilniuje, Lvovo gatvėje, kur talkina ir jo žmona Aušra. Vis dėlto pati įdomiausia Alfredui yra fotomeno sritis. Jis yra pripažintas aktų kūrėjas.
Tačiau naujas, net netikėtas posūkis jo kūrybos kelyje – jaunosios kartos fotografų ugdymas dar tik pradeda atsiskleisti. Nė kiek nenustebčiau, jei Alfredo dėka netrukus išgirsime naujų, įdomių fotomenininkų vardus.

Komentarų nėra: