Ačiū Jums...

Ačiū už tai, kad apsilankėte šiame puslapyje. Malonu bus sulaukti atsiliepimų, pastabų, pageidavimų ir laiškų...

2007-11-02

"Žeimenos krantai", 2000 m. birželio 21 diena. Apie fotoparodą "Apšvietimo etiudai, aktai"


„Žeimenos krantai“ 2000 m. birželio 21 d., trečiadienis, Nr.49(6877)

Algis Jakštas

Fotonuotraukos išsaugos jaunystės grožį

Akto fotografija ilgą laiką mūsų visuomenėje buvo savotiškas tabu. Tik viena kita fotonuotrauka, kur įamžintas nuogas kūnas, patekdavo į parodas. Dabar, laisvėjant visuomenei, mažėja ir tabu. Štai ir Švenčionyse fotostudijoje „FoRiVa“ pradėjo veikti Aušros ir Alfredo Girdziušų fotoparoda „Apšvietimo etiudai, aktai“. 35 fotografijose žiūrovai pamatys subtiliai nufotografuotus jaunų moterų, merginų aktus. Čia nėra atviro nuogumo, nėra drastiškų pozų. Kur bebūtų fotografuojama – studijoje ar gamtoje – autoriai stengiasi parodyti kūno grožį, formas, šviesos žaismą. Ir nors paroda, pritraukianti daug žiūrovų, ko gero, susilauks prieštaringų vertinimų, nes vieni matys grožį, kiti ateis smalsumo vedini, tretiems atrodys, kad nuotraukos smerktinos, autoriams svarbiausia, kad žiūrovas ateina pasižiūrėti to, ką sukūrė.
Ilgai tą vakarą su Aušra ir Alfredu fotostudijoje „FoRiVa“ po parodos atidarymo kalbėjomės apie fotografiją, kūrybinius planus, akto fotografavimo specifiką.
Pirmąjį aktą Alfredas nufotografavo 1977 metais. Ir nors daug kas pasikeitė per tą laiką, bet liko pagrindinis dėsnis, kuriuo savo kūryboje vadovaujasi A.Girdziušas – parodyti grožį, nes jam, profesionaliam fotografui-žurnalistui , moteris – pats didžiausias gamtos stebuklas.
-Jei įsivaizduosime visą gyvąją gamtą kaip grožio piramidė, tai jos viršūnėje stovi moteris. Tokia mano kūrybinė filosofija, kuria ir naudojuosi savo fotografijose, - kalba apie savo kūrybą Alfredas.
Jau kelinti metai daug padeda žmona Aušra. Aušrai akto fotografijos sukelia daug minčių apie ateitį, kuri laukia kiekvieno mūsų praėjus dešimčiai, penkiolikai ir daugiau metų.
-Štai žiūriu į gražų jauną kūną fotoseanso metu, fotolakštuose ir nejučiom imu galvoti, įsivaizduoti, kaip tas kūnas atrodys po metų, penkiolikos. Kas liks iš to grožio. Galbūt tik fotografijos išsaugos jį toje sustojusioje akimirkoje, -į klausimą, ką galvoja apie akto fotografavimą, atsakė Aušra.
Aušros ir Alfredo kūrybinis tandemas jau davė gražių vaisių. Po Lietuvą keliauja fotoparoda „Apšvietimo etiudai, aktai“. Norėtų pabandyti fotografuoti ir rubensiškų formų moteris, bet sunkiau surasti modelius. Gal ateityje ir vyrų aktus pabandys fotografuoti. Svajonių ir planų daug, bet jiems įgyvendinti reikia ir lėšų. Alfredas svajoja apie sugrįžimą prie juodai baltų fotonuotraukų, nes spalva, nors ir puikios kokybės, ne visada perteikia visus sumanymus. Bet ir vėl reikia pinigų. Žinoma, dirbdami kartu, ginčydamiesi, ieškodami geriausio apšvietimo, pozos, rakurso, Alfredas ir Aušra sukurs ir tobulesnių darbų. Juolab, kad rasti modelis nėra problemos, o ir galimybių eksponuoti savo fotonuotraukas kur kas daugiau.
Baigiantis pokalbiui, Aušrai uždaviau šiek tiek subtilesnį klausimą.
-Ar nekyla pavydas žiūrint, kaip vyras fotografuoja kitas moteris.
-Meluočiau sakydama, kad to pavydo visai nejaučiu. Bet tai, ko gero, baltas pavydas, kai žvelgdama į jaunas merginas, nejučiom pajuntu, kaip bėga laikas, pavydas jaunoms, kurios po kiek laiko pavydės jaunesnėms už save. Toks gyvenimas, tokie jo ciklai ir dėsniai. O šiaip jau pavydėti rimtai nebuvo pagrindo, nes dirbam kartu, pasitikim viens kitu, - šiek tiek pagalvojusi atsakė Aušra.
Kai atsisveikinome, Švenčionys jau skendėjo prieblandoje. Tai vienur, tai kitur buvo matyti skubantys praeiviai. Jie skubėjo, kaip ir skubantis laikas, nejučiom jaunus paverčiantis seniais. O Aušros ir Alfredo Girdziušų fotonuotraukos dar ilgai išsaugos nuostabias jaunystė grožio akimirkas.

Autoriaus fotonuotraukoje Aušra ir Alfredas Girdziušai su dukra Ūla po parodos atidarymo fotostudijoje „FoRiVa“

Komentarų nėra: